Cestování

Náhodné foto

 

Haridwar a Rishikesh
Indický Himálaj 2011

Přístupy

Západní Čína a Kyrgyzstán 2010

Články:   

Šamanský festival

Věděli jsme o něm, ale už jsme příliš nedoufali, že jej stihneme. Po příjezdu do Repkongu se ale dozvídáme, že zítra festival vrcholí závěrečným dnem v nedaleké vesnici.

Dáváme se dohromady s partičkou tří Angličanů - Paulem, Georgie a Fionou, kteří mají na následující dny podobné plány jako my. Společně procházíme město a vyjíždíme do nedalekých klášterů známých především výrobou originálních maleb zvaných thangka.

Paul studuje v Pekingu, kde zároveň působí jako novinář a fotograf. Učí se čínsky, teprve tři měsíce, ale dorozumí se bez větších problémů. Díky své profesi měl možnost setkat se i s vyššími představiteli vládnoucího režimu a jeho historky z prostředí vysoké politiky byly více než zajímavé.

Například se ptal pracovníka čínského ministerstva vnitra, jak hodlá vláda bojovat s množícími se únosy dětí. V Číně jich každým rokem zmizí tisíce, aby byly prodány do rodin, které nemohou mít dítě. Politik mu odvětil, že nic takového se v Číně neděje. Když ovšem pochopil, že je Paul o věci dobře informován, poradil mu: "Napište, že se tento stav každým rokem zlepšuje o deset procent."

Díky Paulovi jsme se také dozvěděli hodně o čínském jídle a kultuře stolování. V restauraci si neobjednává každý vlastní porci jídla - jako my třeba řízek, který pak skončí celý jen v našem žaludku. Přinesou se talíře a misky s různými pochutinami, z nichž si je stolující podle libosti překládají na svůj talíř. Většinou se objednává nejméně tolik "chodů", jako je počet lidí u stolu. V některých restauracích má stůl jakési druhé patro, které je otočné a každý má tak možnost si přikroužit mísu s pokrmem, který chce ochutnat, aniž by se musel natahovat přes celý stůl.

Vtipkovali jsme, jak může jeden z nejinteligentnějších národů světa dodnes používat k transportu potravy do úst tak nepraktický nástroj, jakým jsou ony dřevěné hůlky. Samozřejmě ne úplně oprávněně. Prakticky veškeré jídlo je totiž hezky porcované na kousky, aby se do úst dala podávat jednotlivá sousta. Navíc, nejsem si jistý, zda by Evropan se svým kovovým příborem doběla vyčistil talíř rýže nebo čínských nudlí rychleji, než Číňan s hůlkami.

Přestože primát drží hůlky, Číňané se učí používat i lžíci. Tady se však, dle našeho názoru, soudruzi opravdu spletli. Ta jejich je totiž keramická, s asi centimetr tlustým dnem - snad proto, aby se v rukách hladových Číňanů hned tak nerozbila. Zkuste s ní ale něco nabrat!

Cílem naší cesty do Repkongu však nebyla ochutnávka čínských specialit, ale šamanský festival. Závěrečný den probíhal v b........

...... ......